Hervormde kerk Aartswoud

Al 37 jaar kan de de culturele werkgroep Aartswoud in de zomer gebruik maken van de kerk voor de jaarlijkse zomertentoonstelling. Het Kerk gebouw zoals het er nu staat is gebouwd in 1883 en 1884.Omdat de kerk sporen van verval begon te tonen werd in 1880 aan dhr. Van Wijngaarden, stadarchitect van Medemblik, gevraagd naar de bouwkundige staat van de kerk te kijken. Hij was van mening dat restauratie geldverspilling zou zijn en adviseerde om een nieuwe kerk te bouwen, kosten 35000 gulden.Restauratie was na een grondige inspecties niet mogelijk. Dus besloot het kerkbestuur tot nieuw bouw over te gaan. Bij het slopen van de oude laat- gotische kerk vond men onder het koor een kelder met een onderaardse gang die richting het café liep. De gang stond vol water en dit is waarschijnlijk de reden dat er geen verder onderzoek is gedaan. Op 15 mei 1883 werd de eerste steen gelegd door Dirk Rempt Dz en Geertje Koorn. De heren C.Leeuw en C.Deutekom waren de ontwerpers en bouwers van deze kerk. Van de oude kerk is alleen de toren overgebleven die eigendom is van de gemeente Opmeer. Van het interieur van de oude kerk zijn alleen de 3 koperen lichtkronen en de kerkbank uit 1641 overgebleven. De kerk is momenteel een Rijksmonument Kerkorgel De firma Ibach bouwde in 1884/1885 een nieuw mechanisch sleepladen-orgel voor de Hervormde Kerk in Aartswoud. Het instrument werd op 14 mei 1885 in gebruik genomen. Het orgel is in 1970 gerestaureerd. Na 2004 is het front gerestaureerd. Voor deze restauratie waren enkele frontpijpen om veiligheidsredenen elders opgeslagen Van de oude kerk is alleen de toren overgebleven. Toren De laat-16e-eeuwse kerktoren bestaat uit drie geledingenVierkante oorspronkelijke vrijstaande toren, uit drie geledingen bestaande, aan de west- en zuidzijde met machinale steen bemetseld. Aan de noordzijde in de tweede geleding twee brede spitsboognissen, waarin gevorkte montans opgaan, in de derde geleding kleine rondbogig gesloten galmgaten tussen rechthoekige spaarvelden. Aan de oostzijde nog natuurstenen negblokken waarneembaar. Wenteltrap uitgespaard in de noordmuur aan de oostkant. XVI B. Klokkenstoel met klok van Henricus Nieman, 1620, diam. 120 cm. Entree € 2,50 per persoon. Kinderen onder de 12 jaar gratis entree. Uurwerk et mechanisch torenuurwerk van de hand van Weule stamt uit ca. 1920.
Culturele Werkgroep Aartswoud
09-09-2023 © Culturele Werkgroep Aartswoud
Bezoekers van de tentoonstelling kunnen de gerestaureerde toren beklimmen. Kinderen onder begeleiding van een volwassene. Entree € 2,50 per persoon. Kinderen onder de 12 jaar gratis. Tevens voor groepen bezoek op afspraak

Hervormde

kerk

Aartswoud

Al 37 jaar kan de de culturele werkgroep Aartswoud in de zomer gebruik maken van de kerk voor de jaarlijkse zomertentoonstelling. Het Kerk gebouw zoals het er nu staat is gebouwd in 1883 en 1884.Omdat de kerk sporen van verval begon te tonen werd in 1880 aan dhr. Van Wijngaarden, stadarchitect van Medemblik, gevraagd naar de bouwkundige staat van de kerk te kijken. Hij was van mening dat restauratie geldverspilling zou zijn en adviseerde om een nieuwe kerk te bouwen, kosten 35000 gulden.Restauratie was na een grondige inspecties niet mogelijk. Dus besloot het kerkbestuur tot nieuw bouw over te gaan. Bij het slopen van de oude laat- gotische kerk vond men onder het koor een kelder met een onderaardse gang die richting het café liep. De gang stond vol water en dit is waarschijnlijk de reden dat er geen verder onderzoek is gedaan. Op 15 mei 1883 werd de eerste steen gelegd door Dirk Rempt Dz en Geertje Koorn. De heren C.Leeuw en C.Deutekom waren de ontwerpers en bouwers van deze kerk. Van de oude kerk is alleen de toren overgebleven die eigendom is van de gemeente Opmeer. Van het interieur van de oude kerk zijn alleen de 3 koperen lichtkronen en de kerkbank uit 1641 overgebleven. De kerk is momenteel een Rijksmonument Kerkorgel De firma Ibach bouwde in 1884/1885 een nieuw mechanisch sleepladen- orgel voor de Hervormde Kerk in Aartswoud. Het instrument werd op 14 mei 1885 in gebruik genomen. Het orgel is in 1970 gerestaureerd. Na 2004 is het front gerestaureerd. Voor deze restauratie waren enkele frontpijpen om veiligheidsredenen elders opgeslagen Van de oude kerk is alleen de toren overgebleven. Toren De laat-16e-eeuwse kerktoren bestaat uit drie geledingenVierkante oorspronkelijke vrijstaande toren, uit drie geledingen bestaande, aan de west- en zuidzijde met machinale steen bemetseld. Aan de noordzijde in de tweede geleding twee brede spitsboognissen, waarin gevorkte montans opgaan, in de derde geleding kleine rondbogig gesloten galmgaten tussen rechthoekige spaarvelden. Aan de oostzijde nog natuurstenen negblokken waarneembaar. Wenteltrap uitgespaard in de noordmuur aan de oostkant. XVI B. Klokkenstoel met klok van Henricus Nieman, 1620, diam. 120 cm. Entree € 2,50 per persoon. Kinderen onder de 12 jaar gratis entree. Uurwerk et mechanisch torenuurwerk van de hand van Weule stamt uit ca. 1920.
Culturele Werkgroep Aartswoud
09-05-2023 © CultureleWerkgroep Aartswoud
zomertentoonstelling
Culturele Werkgroep Aartswoud